Het valt niet mee op een oude fiets

Brabants Dagblad, maandag 30 december 1974.

Antieke velocipedesDRUNEN - Van de meer dan dertig “coureurs” die zaterdag in Drunen met hun antieke velocipédes aantraden voor de prestatietocht van dertien kilometer, “Rond Lips Autotron”, kwam ongeveer de helft na een paar uur zwoegen en martelen tegen de vaak slopende wind, gebroken aan. De anderen stapten stralend van hun   antieke vervoermiddel. Ze knikten minzaam naar de verzamelde menigte, staken nonchalant de afscheidshand op en doken het restaurant van het Autotron binnen.

Het leed was oneerlijk verdeeld zaterdag. De een deed genoeg pijn en ellende op om er twee weken last van te hebben, de ander beleefde een plezierig uitstapje, dat nog aangenamer werd door de zon die warempel liet blijken toch niet voorgoed van het zwerk verdwenen te zijn.
Het verdriet en de pijn van de een, de vreugde en het plezier van de ander, het waren werelden die gescheiden waren door het woord “training”. De martelaars hadden nog nooit of zelden hun lichaam gewaagd aan een tocht op fietsen zonder enige vering en met stalen of houten banden; de lachers waren degenen die er niet voor terugschrikken om op hun antieke vehikel jaarlijks de tocht Parijs-Rouaan over 135 kilometer golvend terrein af te leggen.
Maar lachers en klagers, ze waren het er bijna allen over eens dat Lips Autotron van de velocipede-tocht een jaarlijkse traditie moet maken. En dat gaat ook gebeuren. Maar dan wel in een meer geschikt jaargetijde, beloofde Autotron-directeur Marc Taminiau.

Antieke velocipedes
Jong en oud op de velocipede het viel niet mee, maar het was ook zo''n   tijd geleden...

De zaken zullen dan zonder twijfel beter zijn georganiseerd dan zaterdag, toen de deelnemers wel wat al te veel organisatorische kinderziektes moesten verwerken. Als volgend jaar zomer, want dan zal het waarschijnlijk zijn, de tweede tocht door Drunen wordt gehouden, zal het aantal deelnemers ongetwijfeld veel groter zijn. Zaterdag werd de tocht gefilmd door een Duitser die meer dan 300 antieke fietsen bezit en hij beloofde de karavaan van volgend jaar met enkele tientallen Westduitsers te verrijken.

Anny Klaassen-GrippelingEr waren ook prijzen te verdienen zaterdag. Dejury was unaniem in haar beoordeling ''s middags tijdens het concours d''elegance. De wisselbeker ging naar Anny Klaassen-Grippeling uit Drunen, geboren en getogen in het Noordhollandse Nibbixwoud, en “dus” gestoken in de Westfriese klederdracht van eind vorige eeuw die met haar driewieler van 1880 inderdaad de historisch meest geslaagde combinatie vormde. Walter de Munnik uit Drunen met hoge zijden en staartjas zwierig pedalerend op een “hoge bie” werd tweede.
Wie het Drunense “avontuur” zaterdag op het NOS-journaal aanschouwde mag weten dat geen van de deelnemers tijdens de tocht in een sloot belandde. Het plaatje dat het journaal daarvan liet zien, was in scene gezet.



Anny Klaassen-Grippeling