Subsidie en bodemloze Wolput

Deze brief schreef ik in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van zaterdag 2 maart 2013

De burger mag meepraten over de subsidies in de gemeente Heusden.  Iedere betrokken vereniging en instelling mocht dinsdagavond haar zegje doen. Maar wist iedereen wel wat de gemeente subsidieert en waarom ? Ik heb een paar dagen geleden digitaal  mijn mening gegeven al moest ik daar wel om een of andere reden een bijnaam voor verzinnen en een profiel. Mijn oordeel was en is dat een bureau voor toerisme vooral bedoeld is om commerciële bedrijven te laten profiteren en daar is 177.000 euro wel een erg hoog bedrag voor. Een te hoog bedrag.
Om toch meer inzicht te krijgen in waar de gemeente subsidiegeld aan besteedt, vroeg en kreeg ik per email de complete lijst van verenigingen, instellingen en de subsidies die voor 2013 zijn begroot. Welk beleid daar aan ten grondslag ligt is mij niet gemeld.
Op de lijst staat het intussen uit Drunen verdwenen commerciële poppentheater De Dwerg voor 13.000 euro.  Wat zit/zat daar achter ? Waarom krijgt de Ondernemersvereniging Drunen geld ?  En wat betekenen de Skeelervrienden Drunen ? Allerlei koren krijgen 780 euro. Maar waarom? Zelfs het Vriendenkoor 'Met een lach en een traan', de Wiellander Muzikanten en het Groot Dwergonisch Mannenkoor worden niet vergeten.
Steun aan Stichting Voorste Venne bedraagt 18.500 euro. Maar Stichting Utopia/Voorste Venne staat voor het dubbele van dit bedrag op de lijst. Hoe zit dat ? Juvans Jeugdtaken kom ik twee keer tegen. Eerst voor 48.000 euro, daarna voor 34.330 euro.
En wat is Kans Plus afdeling Vlijmen ? En VTC Drunen ? En Schlappie Mondhygieniste ?
Heeft de verantwoordelijke wethouder Van Engeland  in de bijeenkomst waar ik niet bij kon zijn tekst en uitleg gegeven over het hoe en waarom ?  En over hoe het komt dat de gemeente denkt te moeten bezuinigen ?  Heeft hij alle vrijwilligers verontschuldigingen aangeboden voor het miljoen dat de gemeente door eigen nalatigheid  in de bodemloze Wolput heeft gestort ?

Wim Klaassen
Drunen


De gemeenteraad heeft besloten dat alle subsidies met 3,5 procent worden verminderd. Belangrijker is dat er een nieuw subsidiebeleid wordt gemaakt, dat 'onzinnige ' subsidies moet uitbannen