Theaterzaal Drunen kan niet gemist worden

Deze brief schreef ik in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van zaterdag 22 juni 2013.

Frans van Halder (Brabants Dagblad 15 juni) weet het wel in zijn column::  De Voorste Venne kan de theaterzaal beter opdoeken. Die kost alleen maar geld en wie een theater wil bezoeken kan ook in Waalwijk en Den Bosch terecht.  Bovendien vraagt Van Halder zich af wat al die Drunense verenigingen met zo'n enorm gebouw moeten. Zou Van Halder niet hebben kunnen/moeten weten dat de Voorste Venne, en dus de theaterzaal, geen Drunense aangelegenheid is, maar een accommodatie waar ook de andere dorpen van de gemeente gebruik van (kunnen) maken?. Een actueel voorbeeld daarvan is de voorstelling die dansschool Kix uit Haarsteeg zaterdag 22 juni in het theater geeft.
Van Halder en zijn collega-verslaggever Niels van den Hoven kunnen en zullen ook wel ooit gehoord en gelezen hebben over de Aleph, kunstencentrum voor de gehele gemeente, die in de theaterzaal de enige mogelijkheid in de gemeente heeft voor haar voorstellingen. Zaterdag 25 mei was de zaal twee keer gevuld met Vlijmenaren, Drunenaren, Heusdenaren en misschien zelfs met artistieke amateurs uit Hedikhuizen, die prachtig en met groot succes lieten zien en horen wat een kunstencentrum kan betekenen.
En dan het geld. Jaja, De Voorste Venne had in 2012 een tekort van bijna 70.000 euro. En eigen vermogen schijnt er niet meer te zijn. Maar zou de Voorste Venne uit de financiële nood gered zijn met sluiting van de theaterzaal? Waarom niet eens kijken naar de vraag hoeveel geld de gemeente jaarlijks over de balk gooit door handhaving van twee gemeentehuizen ? Dat lijkt een groter belang als het  alleen maar om geld gaat.


Wim Klaassen
Drunen