Broekerhaven in een wanproduct

 

 

 

Deze brief schreef ik begin december 2007

in de editie West-Friesland van het

Noordhollands Dagblad

 

 

 

Broekerhaven in

een wanproduct

 

Het klinkt veelbelovend: ‘Effies aan de reed in Broekerhavenpadje’, een nieuw boek van Meindert Reus.  Het ziet er fraai uit, maar daar is alles ten gunste van het boek mee gezegd. Wie, geboren en getogen in Broekerhaven, het boekje bekijkt, slaat de schrik om het hart. Reus presenteert een verzameling willekeurig bij elkaar geharkte foto’s van de straat die van de Hoofdstraat in Bovenkarspel voert naar het binnen- en buitenhaventje aan het IJsselmeer, Broekerhaven. Zonder dat zij in volgorde enige relatie met elkaar hebben, zonder dat zij vergezeld gaan van redelijke teksten staan de foto’s er door elkaar gehusseld van de tijd toen het meer nog Zuiderzee was en van jaren erna. Bij rijtjes huizen noemt Reus rijtjes namen, bijna telkens zonder enige verdere aanduiding, verklaring. En vaak met verkeerde namen.

Hier is een sloddervos aan het werk geweest die nog even gauw gebruik wilde maken van de wat royalere stemming bij consumenten rond Sinterklaas en Kerst. Natuurlijk moet de man dat zelf weten, maar het gevaar is dat zij die ooit ook over de geschiedenis van Broekerhaven willen publiceren, zijn boek mede als bron gebruiken.             

Jammer dat oud-wethouder Dirk Ligthart, met hart en ziel Broekerhavener,  zich aan het boek verbonden heeft door er het voorwoord van te schrijven. Maar misschien deed hij dat zonder dat hij kennis had genomen van de inhoud van het wanproduct.

 

 

Wim Klaassen, Drunen