Gemeenteraad Heusden verantwoordelijk

Deze brief schreef ik in de editie De Langstraat van het  Brabants Dagblad op 1 februari 2014.  

 Toen Adriaan van Mierlo (PvdA) in 2006 wethouder was geworden, zei hij in een interview dat de gemeente Heusden op een zak met geld zat. En dat dat moest worden uitgegeven. In de vier jaren die hem in het dagelijks bestuur van de gemeente gegeven waren, heeft hij dat dan ook met gulle hand gedaan. Verantwoord, onverantwoord. ?  Het gaat er om hoe je daar tegenaan kijkt.  Frans van Halder probeert in zijn column van zaterdag 25 januari met Van Mierlo en 'de rest van het toenmalige college' de vloer aan te vegen.  Maar waarom kijkt hij niet verder dan zijn neus lang is ? Een burgemeester en de wethouders kunnen van alles voorstellen, maar als de meerderheid van de gemeenteraad er anders over denkt, gaat het niet door. Voor zover dus onverantwoorde uitgaven zouden zijn gedaan,  moet vooral de gemeenteraad daar op worden aan gesproken. En dan zeker de partijen Heusden Eén en Gemeentebelangen die sinds jaar en dag de in omvang belangrijkste fracties zijn.

 

Niet renderende uitgaven hebben de gemeente in een moeilijke financiële toestand gebracht. Hoe kom je daar uit ? Door een teveel aan onrendabel onroerend goed te verkopen, menen b. en w.  En in die opvatting denken ze bijvoorbeeld ook een gymlokaal en de vroegere mavo in de vesting Heusden te kunnen verpatsen. Twee gebouwen die in de plaatselijke gemeenschap een nuttige functie hebben. Maar eens te meer blijkt nu dat b. en w. zich aan die gemeenschap veel minder gelegen laten liggen dan aan de bevordering van het toerisme in de vesting. Daar immers kun je goede sier mee maken.  

 

 Hoe woont het trouwens in een openluchtmuseum met in hoofdzaak, en ooit misschien alleen maar, horeca, kunstwinkels en galerieën ?

En Van Mierlo, bijna 72 jaar oud, heeft zijn hachje gered door op tijd te vertrekken.

 

 

 

Wim Klaassen

 

Drunen