Langstraat-gemeente, nieuw idee

 

Deze brief schreef ik in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad op 8 november 2014 

 

De gemeenten Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel stevenen af op een fusie. Samenwerking  groeit, de naam is er al, Meierijstad. In het Land van Heusden en Altena is hetzelfde aan de gang, zij het iets minder ver gevorderd en daarom ook nog zonder een nieuwe naam. In het begin van de jaren  zeventig van de vorige eeuw telde dat gebied nog tien gemeenten: Wijk en Aalburg, Eethen, Veen, Andel, Giessen, Rijswijk, Almkerk, Werkendam, Woudrichem, Dussen.  Er zijn er nu nog drie, Aalburg, Woudrichem en Werkendam.

 In de Langstraat wordt geprobeerd te groeien naar een vorm van samenwerking tussen Heusden, Waalwijk en Loon op Zand. De bedoeling daarvan zou kunnen zijn dat de drie ooit worden samengevoegd. Dat lijkt me niet verstandig.

Ik heb een beter idee. Splits de gemeenten Loon op Zand en Heusden. Van de gemeente Loon op Zand schuiven  Kaatsheuvel en De Moer gemakkelijker aan bij Waalwijk en het dorp Loon op Zand bij Tilburg. De vroegere gemeente Vlijmen is vanouds sterk op Den Bosch gericht en er ontstaan in Vlijmen al woonwijken die vooral voor inwoners van Den Bosch van belang zijn. Dus is samengaan van Den Bosch met Vlijmen het overwegen meer dan waard. De vesting Heusden zou daar goed bij passen. En de vroegere gemeente Drunen past prima bij Waalwijk, destijds al drijvende partners in het Stadsgewest Waalwijk.